October 9

7 comments

Pluto in 8: waarom makkelijk als het moeilijk kan?

Heb jij Pluto in 8, een huisheer in 8 of Pluto in aspect met heer 8? Lees dan verder. (Dit artikel is geschreven voor astrologen.) Met Pluto in 8 wil je niets cadeau krijgen. Pluto heeft de neiging om alles te intensiveren dat hij aanraakt. Vandaar dat je maar blijft graven. Bloed, zweet en tranen schrikken je niet af op je weg naar de diepte. 

Orpheus in the underworld with Pluto and Proserpina (1605) ~ Jan Brueghel, The Elder

Prefer to read in English? Pluto in the 8th house: difficult does it

Pluto (Hades) is de god van de onderwereld in wiens rijk we zowel onze verdrongen pijn als onvermoede wilskracht en levenskracht vinden. Het is de energie die de onderste steen boven haalt en dat wat verborgen is aan het licht brengt.

Huis 8: parodoxale dynamiek

Het achtste huis bevat de meest positieve en de meest destructieve delen van onszelf. We kunnen er enorm mee de diepte in, en onszelf tot in elke vezel leren kennen. Tegelijkertijd biedt dit huis ons alle mogelijke vluchtroutes om juist niet naar binnen te hoeven kijken. Planeten en huisheren in het achtste huis, of in aspect met Heer 8, zijn deel van een paradoxale dynamiek waarin moed en angst, schepping en destructie, en het thema leven en dood elkaar steeds weer afwisselen.” ~ Karen Hamaker.

Pluto en trauma

Pluto geeft informatie over emotioneel trauma. Het huis waarin Pluto zich bevindt vertelt ons meer specifiek waarop dit trauma gebaseerd is. Bij Pluto in het achtste huis hebben trauma’s vaak te maken met:

 • Intens verraad en schendingen van vertrouwen.
 • Gebruikt en gemanipuleerd zijn door anderen.
 • Seksuele grensoverschrijdingen en misbruik.
 • Ervaringen van intens verlies van hen die het dichtst bij staan.

Ook denkbaar is dat je er bij zelfonderzoek achterkomt dat je zelf ook op subtiele of niet-subtiele wijze anderen of situaties hebt gemanipuleerd met het doel er zelf beter van te worden. (Dader en slachtoffer zijn soms inwisselbare rollen).

Als Pluto in transit het achtste huis aandoet, harde aspecten maakt met Mars/Pluto of huisheer 8, of andere planeten in het achtste huis, dan zal dit gebeurtenissen oproepen in de buitenwereld die de basale trauma’s triggeren. Je zou Mars kunnen zien als de manifeste vorm van de Plutonische beweging van binnenuit. Via Mars treed je met deze inhouden in contact.

Pluto in het achtste huis in de radix

Ik ben geboren met Pluto in het achtste huis. Mijn huisheer 8 (Venus) staat in het tweede huis oppositie Pluto. Dat Pluto in 8 met al zijn aspecten een wissel trekt op mijn leven moge duidelijk zijn. O ja? Waarin uit zich dat dan? Voornamelijk uitdagingen op mijn levenspad op het gebied van (persoonlijk) leiderschap, (on)macht, machtsmisbruik, (seksueel) misbruik, autoriteitsproblemen, geldissues (grote bedragen) en geld van de ander; problemen met de Belastingdienst en andere instanties. Confrontatie met dood of doodstrijd (kanker) is tot nog toe aan mij voorbij gegaan. Uitgezonderd grootouders die heel oud geworden zijn.

‘Van huis uit’ maakt Pluto de volgende aspecten:

Pluto-aspecten

 • Pluto oppositie Zon
 • Pluto oppositie Venus
 • Pluto is onderdeel van jod met Mars (apex) en Saturnus
 • Pluto inconjunct Mars
 • Pluto sextiel Saturnus
 • Pluto sextiel Neptunus
 • Pluto halfsextiel Uranus
 • Pluto driehoek ascendant
 • Midpunt van de jod Zon (apex) inconjunct Maan en Uranus.

Aspecten met huisheer 8 (Venus)

 • Zon (heer 7) ruime conjunctie (6 graden) met heer 8
 • Heer 8 Venus ruime oppositie (6 graden) met Pluto
 • Heer 8 Venus ruime conjunctie (6 graden) Zuidknoop

“Als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg.” ~ Ayrton Senna

Waar loop je tegenaan met Pluto in 8?

De neiging bij mensen met Pluto in 8, een huisheer in 8 of in aspect met heer 8 kan zich diverse verschijningen voordoen en mogelijk lopen de diverse fenomenen door elkaar:

 1. Slachtoffer zijn en met wrok reageren op de wereld, hetgeen zich uit in onverzettelijkheid, projectie en klagen.
 2. Iedereen om je heen proberen te veranderen (eveneens projectie) maar niet naar zichzelf kijken, uitdagende en moeilijke relaties aangaan, seksualiteit op het scherpst van de snede om de overgave af te dwingen of controle te houden over de ander. Pijnlijke manier om grote stappen te maken, omdat deze vorm redelijk snel naar de kern van het probleem gaat.
 3. Grote werken verrichten: projecten in de wereld aan pakken om vooral niet te voelen dat er intern iets is wat onderzocht moet worden.
 4. Beseffen dat alle voorgaande stadia geen vervulling opgeleverd hebben, omdat er een gevoel van onvervuldheid blijft.
 5. Het eigen proces tot primaire zaak maken en onderzoek doen naar de angst die aanspoort tot gevaarlijke en grote projecten en de kwetsbaarheid achter de onverzettelijkheid.
 6. Het punt bereiken dat de volhardendheid in eigen onderzoek niet een onderzoek wordt om het onderzoeken (afkeuring van zichzelf op wat nog niet bereikt is). Hier is vaak spiegeling van een ander/begeleider handig, omdat Pluto in 8 de neiging heeft maar door te gaan.
 7. Therapie? Iemand met Pluto in 8 laat zich niet zomaar iets op de mouw spelden en zal meestal heel kritisch en mogelijk wantrouwend zijn ten opzichte van zijn therapeut. De persoon in kwestie wil er eerst achter komen of de therapeut hem wel waardig is.
 8. Weten dat er zaken zijn die onopgelost zijn. De volgende stap is dat je verantwoording neemt voor het gedrag dat ermee gepaard gaat. Zolang het onbewust is, maak je jezelf en anderen het leven zuur. Kan je met overgave het leven aangaan zoals het zich nu aandient?

Herkenbaar? Wil jij je ervaringen delen? Plaats dan een reactie.

Bright Sea Astrology © Muriel Marie 2022

Bronnen:


Tags

huisheer, jod, pluto, projectie


Bright Sea: About me

Muriel (in Gaelic: Muirgheal) means "bright sea" or "as bright as the sea". I am an astrologer, urban shaman, artist, writer and expert by experience. Our playing small does not serve the world. I love inspiring people to connect with their creative essence, innate wisdom and their soul's purpose. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. He Muriel. Wat fijn dat je jaren geleden hiermee bent begonnen en het nu zo helder beschrijven kan. Alle respect voor jou en warme groet. Iole

 2. Pluto is een oude bekende voor mij persoonlijk. Een mooie aanvulling/overlapping van jouw heldere beschrijving van wat Pluto van je vraagt staat in het boekje van Donna Cunningham
  ” Healing Pluto Problems ” . Zij noemt daarin oa Forgiveness as the greatest healing. Dit boekje is een aanrader als je dieper in Pluto s spelonken wilt kijken of als je mensen in je praktijk begeleid die bereid zijn het donker te bezoeken.

 3. Jeetje.. bijna op transit cusp naar 7de huis. Ik word 50 en sinds een half jaar mij verdiept in astrologie. Vanaf 1993 heeft progressieve Pluto een lange en pijnlijke weg bewandeld in mijn 8ste huis. In 1993 plotseling overlijden van mijn moeder. 2004 overlijden van mijn vader. 2006 mijn manipulatieve narcistische ex leren kennen. De uitwerking van dit alles: jaren gevoel op leven en dood te hebben geleefd. Erfenis gekregen in de ruimste zin van het woord. En nu, de laatste weken door pluto/saturnus conjunctie letterlijke doodsangsten die ik uitsta op alle stukken van mijn leven. Het voelt alsof alle ellende opnieuw over me uitgestort wordt met alle angsten van dien.

  1. Hall Deetje, jeetje inderdaad! Je beschrijft diverse thema’s die bij Pluto horen. De Pluto-Saturnus-conjunctie in Steenbok is een pittige voor iedereen, zowel op individueel niveau als voor ons als collectief. Pluto is bovenal de planeet van transformatie. Hoewel ik geen afbreuk wil doen aan je beleving, is de kans groot dat je pijn, trauma’s en angsten aan het eind van de rit in een nieuw licht kan gaan zien. Houd moed!

   1. Dank je wel! Dat had ik net even nodig te horen! Zit idd in een overweldigend transformatie proces.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may also like

Subscribe to our newsletter!

Enjoy down-to-earth content about spiritual astrology.
No worries, we will never spam you. Ever.