January 4

6 comments

Mijn ongeaspecteerde planeten

In deze blogpost deel ik hoe ik mijn ongeaspecteerde planeten ervaar. (Dit artikel is geschreven voor astrologen). Ik zal deze blog van tijd tot tijd aanvullen als er nieuwe interessante gedachten of voorvallen in mij opkomen.

Mercurius: bronzen beeldje van mijn vader.

“Elle a dit: je brûle de tout savoir.”

~ Francis Cabrel

(Vertaling: Ze zei: ik brand van nieuwsgierigheid om alles te weten)

Ik heb in mijn radix 2 ongeaspecteerde planeten: Mercurius en Jupiter. Mercurius staat in Ram in het 2e huis en Jupiter in Stier in het 3e huis.

Alles of niets

Wie het boek ‘De jodfiguur en ongeaspecteerde planeten’ van Karen Hamaker-Zondag gelezen heeft – of van dichtbij meemaakt hoe het is – weet hoe lastig deze planeten kunnen zijn. Met een ongeaspecteerde planeet in je horoscoop is de kans groot dat je zelf niet zo goed in de gaten hebt wat je er allemaal mee doet en hoe je de planeetenergie met een alles-of-niets-houding uitleeft. Je hebt de spiegeling van anderen nodig om je te kunnen verhouden tot deze (nog) ‘onbekende’ psychologische inhouden.

Opdringerige filosoof

In mijn ervaring spelen ‘mijn’ Mercurius, de bode der goden en Jupiter, de oppergod, onder een hoedje. Ik ervaar deze ongeaspecteerde goden als één entiteit die mij prikkelt als een opdringerige filosoof, een onbescheiden betweter, die de hele tijd weetjes ratelt in mijn hoofd en stellingen poneert. En ik moet eruit filteren wat er toe doet en wat niet. Als een gedreven sportverslaggever met een zenuwtik vraagt hij van mij om met de “goaaaaaaaaaal” mijn kennis of weten naar buiten te schieten. En daar sta ik dan met een mond vol tanden – of toch niet?

Zeur

En dan volgt de reactie van de omgeving, die niet overeenstemt met hoe ik het ervaren heb. Zo kan een spreekbeurt van mij die ik ronduit slecht vond, geweldig ontvangen worden door de toehoorders. Of denk ik rustig en neutraal te praten, word ik een zeur, aansteller of betweter gevonden. Het gaat hierbij niet om het morele oordeel, maar om de discrepantie in de perceptie die je zelf hebt en hoe de buitenwereld op jou reageert. Ik heb lange tijd geen notie gehad van deze ‘verstoorde’ waarneming. Dat is een bekend probleem bij ongeaspecteerde planeten totdat de ‘eigenaar’ er (beter) mee om weet te gaan.

Laten we met de Romeinse oppergod en god van de hemel en het onweer beginnen…

Hey Jupiter!

Ongeaspecteerde Jupiter

Ik kan me wel vinden in deze quote van Thomas van Aquino:

“De studie van de filosofie beoogt niet te ervaren wat anderen gedacht hebben, maar te ervaren hoe de waarheid zich verhoudt tot de dingen.”

Is dit niet een passende afspiegeling van een ongeaspecteerde Jupiter in Stier? Een Jupiter die zoekende is naar het integreren van de zienskracht van de geest (het innerlijke weten) enerzijds en anderzijds de uiterlijke, concrete, tastbare werkelijkheid van stoffelijke dingen.

Enkele uitingen van een ongeaspecteerde Jupiter:

 • Ik wil alles weten. Ik wil de geheimen van de alchemie ontrafelen. Ja, echt.
 • Als kind en jongere was ik vaak enorm overtuigd van mijn gelijk. Ik wist toen alles gewoon zeker. Nu weet ik wel beter.
 • Lange tijd heb ik verhalen heel erg aangedikt, gewoon om ze smeuïger te maken. Alles voor een interessant verhaal, met een knipoog naar de waarheid die echt niet meer in het midden lag.
 • Ik ben een eeuwige student. Ik heb 12 jaar gestudeerd (precies één Jupiterronde!) aan de universiteit: rechten, Frans, Spaans, journalistiek en ontelbare keuzevakken. En nog steeds blijf ik studeren: astrologie, Jungiaanse psychologie, opleiding tot shamanistic practioner, etc.
 • Ik kan niet realistisch plannen. Een buitenproportioneel vertrouwen of optimisme neemt de overhand op het realisme.
 • In mijn gezin speelde het geloof nogal een belangrijke rol. Er was maar één waarheid. Mijn vader liet op dit gebied geen ruimte voor discussie. “Door een diep religieus gevoel in de familie kan het zijn dat een kind niet veel gelegenheid krijgt om er een andere mening op na te houden”, zo schrijft Atie Kaper in haar boek ‘Ongeaspecteerd! Ongeaccepteerd?’ Dat is lastig voor een kind met een onderzoekersinstinct dat méér wil weten. Ik heb het geloof als een grote beperking ervaren.
 • Onverzadigbaar: Jupiter wil alles vermenigvuldigen. Kinderen met een ongeaspecteerde Jupiter hebben de neiging om te overdrijven op alle fronten. “If given a piece of candy, they will usually ask for another one right away, as if they think that they didn’t get enough. However, asked why they want another piece of candy, they won’t be able to answer. This is not a question of greed or of feeling shortchanged. The unaspected Jupiter seems to want to multiply everything, including the number of candies the children get.” – InnerSelf.com
 • Jupiter, planeet van expansie en groei, ook letterlijk! Daar weet ik als Rubensvrouw alles van. Tot ik weer afval. En weer uitdij. Etc.
 • Als kind op de lagere school filosofeerde ik over het axioma god. Wie is god? Wat is god? Als god alles geschapen heeft, wie heeft god dan gecreëerd? Deïstische kip of ei? En dat de dieren van Noahs ark echt nooit op die boot konden passen. Een schepping (de wereld, de kosmos, de mens en alle dieren) die zo ingewikkeld is, móest voor mij wel een bovennatuurlijke verklaring hebben. Ik geloofde niet zo in de god van mijn vader, met een lange baard en onzichtbare voeten, omdat ze in de wolken zaten… Maar wel in een godheid die er altijd is. Iets dat ís. Iemand die ís. Een wezen. Het wezen. Het zijn. Ook als je zeker weet dat je alleen bent, ben je niet alleen, want er is een ‘presence’. Alsof je last hebt van achtervolgingswaanzin; je ziet je ‘belager’ niet, maar je weet dat iemand je volgt… Alles is aan elkaar verbonden, dus hij/zij is er, omdat jij (er) bent. Omdat alles wat jij om je heen ziet er gewoon is. Voor eeuwig en altijd zullen we zijn, zal hij/zij zijn in ons, zijn wij het wezen – uhm… tot de zon ontploft.

Ter overweging

Ongeaspecteerde planeten vergroten de kenmerken van de planeet in kwestie uit (zowel positief als negatief). Interessante toevoeging hierbij is wellicht: ik heb Priapus, het punt opposiet van de Zwarte Maan (3e huis), in het 9e huis staan. Georges Bode zegt hierover: “Priapus in 9 betekent eenvoudigweg dat je in je jeugd een groot aanbod hebt gehad van 9e huis-thema’s: religie, wetenschap, onderricht, recht, preken, reizen, verhuizen naar een ander land (horizon verbreden)…” Dit klopt! Tot en met het verhuizen naar een ander land aan toe. Dit grote aanbod heeft tot doel om op dit gebied zoveel mogelijk ervaringen op te doen. Zo kan je je over alle 9e huis-aangelegenheden mening erover vormen en er goed in worden. Met Jupiter in het 3e huis conjunct de Zwarte maan krijgen dit huis nog een keer meer nadruk.

Ondanks vele studies heb ik nooit een diploma behaald. Dit zou best wel eens op mijn grafsteen kunnen staan:

“I am learning all the time. The tombstone will be my diploma.” ~ Eartha Kitt

Mercurius

Ongeaspecteerde Mercurius

Mercurius, god van de handel, kooplieden en reizigers, oplichter en de watervlugge boodschapper van de goden. Zo ervaar ik zijn energie in mijn horoscoop/leven.

Enkele uitingen van een ongeaspecteerde Mercurius:

 • Als kind was mijn wens alle talen van de wereld te kunnen spreken. Ik was er ook van overtuigd dat het mogelijk moest zijn! (Ongeaspecteerde Jupiter?? ;-))
 • Als ik ooit in de gevangenis terecht zou komen en mij zou (als kind) gevraagd worden welk boek ik mee zou willen nemen in mijn cel (Je mag er maar één kiezen hè), dan zou het een woordenboek geweest zijn. De dikke, dikke, ja dikste Van Dale van de Nederlandsche taal.
 • Soms flapte ik er iets uit dat niet in goede aarde viel (Mercurius in Ram). Daar schrok ik erg van. Ik nam me dan voor om dagenlang te zwijgen. En dat mislukte al na 5 minuten. Dit heeft trouwens ook te maken met de Zwarte Maan in het 3e huis.
 • In een huis met een wandbrede boekenkast voel ik me gelijk thuis. In een huis zonder boeken, moet iets anders het ‘gemis’ compenseren.
 • Van nature ben ik meer een prater dan een luisteraar. Ik gebruik bij voorkeur héél veel woorden. Van mijn talige vader heb ik geleerd om dezelfde woorden te vervangen door een synoniem, zodat ik minutenlang niet één keer dezelfde term hoef te bezigen.
 • Ik heb 8 websites waarop ik over allerlei onderwerpen schrijf. O ja, ik ben tekstschrijver van beroep.
 • Toen ik voor het eerst mijn moeder op haar typemachine zag tikken met grote omhalen met een *ting* op het einde van de regel, wist ik meteen: dat wil ik ook kunnen, blind typen! Ik heb het uiteindelijk zelf geleerd op onze eerste Atari-computer en vandaag de dag type ik net zo snel als mijn gedachten, terwijl ik tegelijkertijd ook nog aan iets anders kan denken. Best handig zo’n Mercurius!
 • In mijn hoofd is het nooit stil. Nadeel: superveel hoofdpijn: een overkill aan hoofdactiviteiten doet dat met een mens!

Herkenbaar? Wil jij je ervaringen delen? Plaats dan een reactie.

Kanttekening

 • Niets staat op zichzelf, alles is verbonden. Eigenlijk is het onmogelijk om een horoscoop slechts voor een klein deel te duiden. Voor ‘trainingsdoeleinden’ doe ik toch. Het is belangrijk om bij een duiding deze informatie te verbinden in de context van een groter verband. Bovendien, dit is míjn ervaring, neergeschreven ter inspiratie, lering ende vermaak.

Bronnen:

Deze blogpost is voor het laatst geüpdatet op 16 oktober 2020

Bright Sea Astrology © Muriel Marie


Tags

Jupiter, Mercurius


Bright Sea: About me

Muriel (in Gaelic: Muirgheal) means "bright sea" or "as bright as the sea". I am an astrologer, urban shaman, artist, writer and expert by experience. Our playing small does not serve the world. I love inspiring people to connect with their creative essence, innate wisdom and their soul's purpose. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hoi Muriel,

  Ik heb een enorme bewondering voor jou. Jij kan zo mooi spreken en alles perfect verwoorden. Ook in een tempo waar ik jaloers op ben. Fijn dat ik je ken en zoveel van jou mag leren.

  Groetjes Marian

 2. Wat goed beschreven! Inderdaad, een ongeaspecteerde planeet neemt als het ware je hele horoscoop over zonder dat je dat in de gaten hebt.
  Noel Tyl noemt zo’n planeet “peregrine” en zegt er het volgende over : “They “make a lot of noise” to draw attention to themselves and therefore threaten to “run away with the chart.”
  Als er dan twee planeten zijn die dat doen, één die de manier van je dagelijkse handelingen en je communicatie kleurt en dan nog een die jouw levensvisie en vooral dat wat je daarvan uitdraagt aan de wereld beheerst, dan is dat veel. Dat zijn twee sterke stromen vooral gericht naar de buitenwereld, des te moeilijker om het zelf te horen en zien. Daarvoor heb je meer dan twee blogs nodig. Neem alle cyberspace ervoor!

 3. 15 jaar terug ooit eens bij een astroloog geweest in een klein dorpje in het Noorden. Zij berekende alles met de hand, op de ouderwetse manier, ze was al flink op leeftijd, en ik heb veel meegekregen en geleerd. Helaas leeft deze mw niet meer.
  Het consult duurde ruim 3 uur, kun je nagaan, ze nam echt de tijd en het was zeer interessant.

  Wat ze wel vermelde maar geen uitgebreide uitleg aan gaf, was het volgende; Ik zou 7 losstaande planeten hebben, zij zei het als planeten die geen verbinding hebben en allemaal los van elkaar staan. Ze deed al 45 jaar horoscopen duiden (zelfs op doorverwijzing van een huisarts!) en dit had ze nog nooit gezien vertelde ze, weleens 3 of 4 losstaande planeten maar 7, dat was bizar!
  Nu is mijn leven ook aardig bizar ;-). Ze was er heel erg verbaasd over, maar in die tijd zei het me niet zoveel omdat ik al overweldigd was door alle informatie over mijn geb.horoscoop.

  Nu ik me zelf verder verdiep en boeken zocht, kwam ik opeens op ongeaspecteerde planeten en dacht hieraan terug! Nu heb ik een geboortehoroscoop, met tekening en vermeldingen maar zie daarin geen ongeaspecteerde planeten staan. Kan iemand me vertellen hoe ik hier achter kom? Ik zal erg blij zijn als iemand me wijzer kan maken hierover, mail svp: laisla36@live.nl. Bij voorbaat dank!

  Hartelijke groet Angelique

  1. Hallo Angelique, het is hele interessante materie. Ik ben door de studie erover veel meer tot acceptatie gekomen van hoe ik in elkaar zit. Let wel, niet iedereen heeft jods en ongeaspecteerde planeten in zijn geboortehoroscoop staan. Een ongeaspecteerde planeet heeft geen aspecten met andere planeten en die zijn in een oogopslag te zien. Helaas ben ik te druk om op je verzoek in te gaan, maar je mag natuurlijk altijd een afspraak maken voor een consult.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may also like

Subscribe to our newsletter!

Enjoy down-to-earth content about spiritual astrology.
No worries, we will never spam you. Ever.